Het maakt niet uit of je een zeer geoefende speler/speelster bent of juist een beginner. Je wordt zoveel mogelijk ingedeeld in een poule op jouw niveau. Om in een wedstrijd gelijkwaardig aan elkaar te zijn, zal de sterkste speler/speelster van jouw poule altijd samen met een zwakkere
speler/speelster van jouw poule tennissen/padellen.
Afwisselend wordt, indien het aantal deelnemers van die avond dit toelaat, op de ene vrijdag dames/heren dubbel en de volgende vrijdag mixed dubbel gespeeld.
In jouw poule speel je elke wedstijd met een andere speler.
Je bent niet verplicht om elke vrijdagavond mee te doen, echter de ranglijst wordt bepaald op basis van het gemiddeld aantal punten en het totaal aantal punten die je haalt. Het gemiddeld aantal punten geeft een zuiver beeld wie de beste speler/speelster van het seizoen is omdat dit niet afhankelijk is van het aantal avonden waarop je hebt gespeeld. Het totaal aantal gescoorde punten wordt er aan toegevoegd en is een extra bonus voor degene de ondanks de kou ook in de winter komen.
Eind november wordt er bepaald wie er periodekampioenen zijn geworden en in maart wordt bepaald wie uiteindelijk de kampioenen over het hele jaar zijn geworden en dus een beker of medaille krijgen. In beide situaties moet je in ieder geval minimaal 30% van de vrijdagavonden hebben meegedaan.
Degene die de meeste wedstrijdavonden heeft meegedaan, waarbij het niet uitmaakt of je met padel of met tennis of gecombineerd hebt meegedaan, ontvangt een prijs als meest enthousiaste
deelnemer aan de laddercompetitie.
Punten bij de start van het seizoen
Om spelers/speelsters van gelijkwaardig niveau zoveel mogelijk bij de start met elkaar te laten spelen, wordt het gemiddelde van het vorig seizoen de eerste 2 weken in 4 groepen meegenomen.
Daarna vervalt het gemiddelde van het vorig seizoen. Dit gemiddelde van het vorig seizoen mag namelijk geen invloed hebben op het uiteindelijke resultaat aan het einde van de actuele seizoen.
Een speler wordt aan de hand van het resultaat van het vorige seizoen ingedeeld in groep 1,2 of 3.
Spelers met een gemiddelde van 100 tot 200 punten krijgen bij de start gemiddeld 150 punten.
Spelers met een gemiddelde van 200 tot 300 punten krijgen bij de start gemiddeld 250 punten.
Spelers met een gemiddelde van 300 tot 400 punten krijgen bij de start gemiddeld 350 punten.
Spelers met een gemiddelde van 400 en hoger krijgen bij de start gemiddeld 450 punten.
Om te voorkomen dat je na de 1 e en 2 e wedstrijd direct te hoog of te laag in de ranking komt te staan, waardoor je bij de volgende wedstrijdavond te zwakke of te sterke tegenstanders tegenover je krijgt, nemen wij de eerste 2 wedstrijdavonden jouw toegekend aantal punten 3 keer mee in plaats van 1 keer.
Voorbeeld als punten 3 keer worden toegekend
Als je met een gemiddelde van 310 punten bent geëindigd en je dus start met een gemiddelde van 350 punten en je haalt in de 1 e wedstrijd maar 1 punt dan zak je in de oorspronkelijke versie van 350 naar 350 + 100 / 2 = 225 punten. In de nieuwe versie zak je van 350+350+350+100/4 naar 288.
Uiteraard verdwijnt de historie na 2 door jou gespeelde wedstijden en wordt in jouw 3 e wedstrijd het door jou behaalde resultaat alleen bepaald uit de 2 dit seizoen gespeelde wedstrijden
Punten als je voor het eerst mee gaat doen
Als je trainingen volgt en/of tijdens het lopende seizoen met de laddercompetitie mee gaat doen, bepaalt je speelsterkte* het gemiddelde niveau en krijg je daarvoor de 1e 2 wedstrijdavonden een gemiddelde score toegekend. Nadat je 2 wedstrijdavonden hebt meegedaan, vervalt dit toegekende gemiddelde.
* Als de ranking niet bij het niveau van de speler past, kan de hoofdtrainer het gemiddelde aantal
punten adviseren.
Puntenscore op de vrijdagavond zelf
Meedoen op de ladderavond levert in ieder geval 1 punt op en wordt meegenomen in het gemiddelde van de betreffende avond.
Berekening als voorbeeld over 3 weken
Wedstrijd week 1
Wedstrijd week 2
Wedstrijd week 3
Samengesteld door de organisatie van de laddercompetitie
Peter Naber en Corné Backx